Poměrně známé je rozdělení olivových olejů na extra panenské, panenské, rafinované a jiné. Nás tyto informace nebudou zajímat, neboť na těchto stránkách bude řeč výhradně o extra panenském olivovém oleji, což je podle nás jediný skutečný olivový olej hodný svého jména. Tedy olej vyrobený za studena přímo z oliv a pouze mechanickým lisováním. Olivy, ze kterých je vyráběn, musí mít určité vlastnosti a splňovat konkrétní předpoklady, tak, aby měl olej své předepsané hodnoty. Mezi ty patří především acidita, jejíž maximální hodnota nesmí překročit 0,8%.
Na aciditu, tj. kyselost, mají vliv počasí, odrůda, ale také doba sklizně a rychlost zpracování. Například vlhká půda, pozdní sklizeň (přezrálost oliv) či opožděné zpracování jsou faktory zvyšující aciditu oleje.
Olivový olej musí mít tedy maximální aciditu 0,8%, aby se mohl nazývat extra panenským. To ovšem neznamená, že všechny oleje splňující tuto hodnotu jsou podobné nebo snad stejné. Naopak, jsou mezi nimi značné rozdíly způsobené odrůdami, klimatem a dobou sklizně.
Důležitým kritériem pro rozdělení olivových olejů je jejich zralost, respektive zralost oliv, ze kterých jsou vyrobeny. Rozlišujeme tak oleje "zralé" a "nezralé" (či "čerstvé").
Stránka se připravuje...
Výhradním distributorem olivových olejů značky Elaion v ČR je společnost FB IMPEX s.r.o.
Kontaktní údaje:
FB IMPEX s.r.o
Roháčova 145/14, 13000 Praha 3
T +420 245 019 989, M +420 602 344 952
info@fb-impex.com
www.elaion.cz